У Свечаној сали Учитељског факултета, 22. децембра 2018. године, одржан је скуп на коме су представљени резултати програмских активности које су одржане у Образовно-културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу од јула до септембра 2018. године, а које су биле посвеће изучавању српског језика, књижевности, културе и етнологије.

          Основна намера скупа била је да се широј стручној и културној јавности представе остварени резултати у 2018. години и да се предоче активности којима би се ближе упознале и популаризовале националне науке у 2019. години у Центру у Тршићу.

          Уводну реч дао је проф. Милош Ковачевић, а потом се присутнима обратила проф. др Габријела Грујић, помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја која је отворила скуп. Помоћница је пожелела добродошлицу гостима и учесницима скупа, а посебно се захвалила руководиоцима радионица и младима, студентима и средњошколцима, који су посвећено учествовали у радионицама реализованим у ОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу. Такође је истакла: „Велико ми је задовољство што смо у могућности да данас представимо широј јавности резултате свих активности које су се реализовале у Центру и публикујемо их у виду Зборника који ће бити део грађе библиотеке основане у Тршићу”.

          У првом делу скупа, који је био свечаног карактера, учесницима и гостима обратили су се и Александра Пурић, директорка ОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу, координатори радионица проф. Александар Јовановић, др Марина Николић, др Данка Лајић Михајловић, проф. Милош Миленковић и др Драгана Грбић, који су окупљенима представили концепте и резултате радионица одржаних током лета 2018. у Тршићу. А председница Програмског одбора ОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу др Весна Матовић представила је активности које се планирају за наредну, 2019. годину, у овом Центру. 

          Други део скупа био је радног карактера. Полазници летошњих радионица: студенти Филозофског факултета у Београду (учесници Етнолошког семинара), студенти јужне славистике из Немачке, Русије, Пољске и Италије (полазници Преводилачке радионице) и ученици средњих школа у Србији и Републици Српској (полазници образовно-истраживачких радионица: Историја српске културе; Фолклористички камп и Жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик) имали су кратке презентације својих радова.

          По завршетку излагања руководиоци програма поделили су средњошколцима Потврде о похађању образовно-истраживачких радионица.


Међународни научни скуп Савремена фолклористика VI  биће  организован  у Образовно-културном центру у Тршићу у новембру, а предлог Удружења фолклориста Србије  је да то постане традиционална манифестација  у Вуковом родном месту.


Радно време

ПОНЕДЕЉАК - НЕДЕЉА
07:00 - 22:00

ОКЦ "Вук Караџић"

Вука Караџића бб, 15303 Тршић

ПИБ: 110338153

МБ: 17910159

Телефони:

директор: 015/868-035

рецепција: 015/868-007

финансије: 015/868-031

© 2020 Образовно културни центар "Вук Караџић". Сва права задржана!