Етнолошки семинар - извештај

Руководиоци праксе: Ана Банић Грубишић, Ана Дајић, Младен Стајић, Јелена Ћуковић, Мила Бакић

Гостујући предавач: Ана Чугуровић

Студенти докторских студија-асистенти на терену: Невена Милановић, данило Трбојевић

Студенти: Јана Петровић, Теодора Смиљањић, Тамара Димић, Ђурђина Ракоњац, Вера Богосављев, Теодора Радивојевић, Милена Јовановић, Сузана Шево, Александра Златковић, Данка Михајловић, Тамара Бјекић, Стефан Пејић, Николија Николић, Сања Божић, Тина Стојковић, Стефан Антић.

е1


У периоду од 27. јула до 5. августа одржан је етнолошки семинар за студенте Одељења за етнологију и анторпологију Филозофског факултета у Београду који је окупио пет руководилаца, шеснаест студената основних и два студента докторских студија етнологије и анторпологије. Семинар је сппроведен уз комбинацију теоријских предавања и практичног дела тј. теренскох истраживања у Тршићу и околним селима.

Теоријски део био је прилагођен темама које су истраживане на терену:

 1. Свакодневица као оквир за проучавање нематеријалног културног наслеђа
 2. Нематеријално културно наслеђе: дефиниција, основни проблеми у проучавању, однос с антропологијом и етнологијом.
 3. Локално (не)знање и глобално (не)разумевање, о изазовима рада у систему заштите НКН.
 4. Основне теорије и концепти антропологије фолклора
 5. Личне приче као фолклорни жанр
 6. О теренском истраживању и проучавању ритуала. Искуства из поморавља и случај "дечије славе" и куративног провлачења кроз рупу.
 7. Музеализација. Употреба резултата истраживања НКНа у пројектима културе
 8. Унесков систем заштите нематеријалног културног наслеђа и антрополошка истраживања наслеђа
 9. Идентитет и културно наслеђе

Теренско истраживање спроведено је у селима Тршић, Брезјак, Слатина, Пасковац, Воћњак, Горња и Доња Борина, Мачков камен, Коренита, Доњни Недељци, Доња Бадања, Планина, Цикота, Троноша, Зајача и Завлака. Студенти су били подељени у три групе које су се бавиле темама:

 1. одрастање на селу
 2. демонолошка предања
 3. култура испијања и прављења ракије као нематеријално културно наслеђе

Истраживање је спроведено комбинацијом више истраживачко-методолошких поступака: интервјуи, дубински интервјуи, посматрање са учествовањем, вођење теренског дневника и потом транскрипцијом интервјуа са терена. Временски оквир рада на теренсу подразумевао је вишечасовни боравак у домовима испитаника и важним местима за локалну заједницу. Просечан теренски дан трајао је седам сати, а поред тога свакодневно је организована дискусија у виду сабирања утисака са терена и прелиминарних анализа грађе. Сакупљена је обимна и аудио и фото грађа која ће накнадно бити анализирана и бити представљена на манифестацији Викенд нематеријалног културног наслеђа 2018.

Руководиоци етнолошког семинара су изузетно задовољни ангажовањем студената који су  испунили  задатке и овладали основним техникама теренског рада. Такође, руководиоци похваљују смештајне капацитете, радне услове и љубазност особља Образовно-културног центра „Вук Караџић“.  Сматрамо да би радни боравак у Центру био делом олакшан уколико би постојала већа интернет покривеност у свим деловима институције. У Београду, 4. септембар 2018. године


Радно време

ПОНЕДЕЉАК - НЕДЕЉА
07:00 - 22:00

ОКЦ "Вук Караџић"

Вука Караџића бб, 15303 Тршић

ПИБ: 110338153

МБ: 17910159

Телефони:

директор: 015/868-035

рецепција: 015/868-007

финансије: 015/868-031

© 2020 Образовно културни центар "Вук Караџић". Сва права задржана!