Курсеви Тршић 2020 за средњошколце Републике Србије

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије основало је Научно-образовно културни центар „Вук Караџић“ у Тршићу чији је циљ, између осталог да међу средњошколцима промовише националне дисциплине: проучавање српског језика, културе, обичаја и фолклора.

Током јула и августа 2018. и 2019. године, за надарене ученике средњих школа из Републике Србије и Федерације Босне и Херцеговине  реализовани су курсеви који су имали задатак остваривање наведеног циља. Курсеви су одржани у два циклуса, а предавачи су били професори, између осталог са Филолошког факултета и Учитељског факултетa Универзитета у Београду, Института за српски језик САНУ и Музиколошког института САНУ.

Научно-образовно културни центар „Вук Караџић“ ће и ове године организовати курсеве из области Лингвистике, Историје српске културе и Фолклористике. Наведени курсеви организоваће се на основном нивоу, за нове полазнике и виши ниво, за полазнике који су у претходном периоду похађали основи ниво. Такође, биће омогућено присуство, по први пут и једном додатном интердисциплинарном курсу.

Курсеви по областима:

I) Лингвистика (две опште теме):  

       а) Основни ниво: ЖАРГОНИЗМИ, ФРАЗЕОЛОГИЗМИ, ДИЈАЛЕКТИЗМИ У ОДНОСУ НА СТАНДАРНИ ЈЕЗИК, са подтемамаФразеологија српског језикаЖаргонизми у когнитивнолингвистичком светлу; Дијалекти у односу на стандардни језикЈезичка култура(једна радионица за полазнике који се први пут пријављују);

                б) Виши ниво: ДИГИТАЛНА ХУМАНИСТИКА (једна радионица за полазнике који су већ похађали курс).

IIИсторија српске културе:

                а) Основни ниво: РАЗВОЈНЕ ЕТАПЕ СРПСКЕ КУЛТУРЕ (једна радионица за полазнике који се први пут пријављују);

                б) Виши ниво: ТРАДИЦИЈА КАО СТВАРАЛАЧКИ ПОДСТИЦАЈ У САВРЕМЕНОЈ СРПСКОЈ КУЛТУРИ (једна радионица за полазнике који су већ похађали курс).

III) Фолклористика:

                 а) Основни ниво: ФОЛКЛОР – ВЕРБАЛНИ И МУЗИЧКИ ИЗРАЗИ ТРАДИЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ (једна радионица за полазнике који се први пут пријављују);

                 б) Виши ниво: ТЕРЕНСКО ИСТРАЖИВАЊЕ ФОЛКЛОРА И ТРАДИЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ ТРШИЋА И ЈАДРА (једна радионица за полазнике који се први пут пријављују);

IV) Додатни интердисциплинарни курс:

                 а) Основни нивоСРПСКЕ КЊИЖЕВНЕ ПОРОДИЦЕ

Реализација наведених програма планирана је:

  • 26. јула до 8. августа 2020. године - Лингвистика, Историја српске културеи Фолклористика;
  • 19. до 30. августа 2020. године – интердисциплинарни курс.

Такође, у Центру, у периоду од 30.05 - 31.05.2020. године биће организовано упознавање са програмима курсева, као и организаторима курсева.

Потребно је да заинтересовани ученици попуне упитник и да заједно са потребном документацијом пошаљу, најкасније до 15. марта 2020. године, на адресу: Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Сектор за предшколско и основно образовање и васпитање, Београд, Немањина 22-26, са назнаком: Пријава за курс у НОКЦ „Вук Караџић“ Тршић, као и електронским путем на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Преузми упитник

За све додатне информације ученици могу да се јаве на email Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..rs или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

После селекције коју ће извршити Програмски савет Центра, одабрани ученици добиће званични позив на контакт адресу.

Сви учесници добијају потврде за успешно савладан програм, а оним ученицима који под вођством ментора са успехом напишу и одбране своје истраживање, биће објављен рад у трећем зборнику радова Млади и србистика полазника курсева у Научно-образовно културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу.

Боравак на бази пуног пансиона за полазнике семинара финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије из сопствених средстава. 

Превоз из Београда до Тршића ће бити организован.

Програмски савет НОКЦ "Вук Караџић"; Тршић


Радно време

ПОНЕДЕЉАК - НЕДЕЉА
07:00 - 22:00

ОКЦ "Вук Караџић"

Вука Караџића бб, 15303 Тршић

ПИБ: 110338153

МБ: 17910159

Телефони:

директор: 015/868-035

рецепција: 015/868-007

финансије: 015/868-031

© 2020 Образовно културни центар "Вук Караџић". Сва права задржана!