Језичка култура – жаргонизми, фразеологизми, дијалтектизми у односу на стандардни језик

Трећи Лингвистички семинар Језичка култура – жаргонизми, фразеологизми, дијалтектизми у односу на стандардни језик реализован је у периоду од 19. до 31. јула 2021. године у Научно-образовно-културном центру „Вук Караџић” у Тршићу, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.
Програм семинара похађало је 58 ученика из различитих градова Србије (Београд, Нови Сад, Сомбор, Ваљево, Ниш, Сремска Митровица, Јагодина, Косовска Митровица, Куршумлија, Инђија, Бојник, Параћин, Крагујевац, Бела Црква, Пожаревац, Краљево, Панчево, Зрењанин, Брус, Бор, Кула, Зајечар), Републике Српске (Требиње, Бања Лука, Вишеград, Шамац) и Црне Горе (Подгорица, Бар, Никшић). Реч је о ученицима свих разреда филолошких гимназија, гимназија и средњих стручних школа, као и студентима, полазницима курса из претходних година. Семинару су присуствовали и ученици који су се пријавили 2020. године, будући да семинар тада није одржан из епидемијских разлога.

Координација програма поверена је проф. др Марини Николић, а семинар је био организован по радионицама којима су руководили др Весна Ђорђевић, др Јована Јовановић, мср Вања Миљковић, мср Миљана Чопа, мср Марија Гмитровић и мср Ленка Бајчетић, сви из Института за српски језик САНУ, и проф. др Марина Јањић с Филозофског факултета у Нишу. Руководиоци радионица рад с полазницима настављају и након семинара како би отпочета истраживања била успешно завршена.

Основни циљ лингивстичког семинара јесте показати ученицима како функционише маркирана лексика у српском језику, какав је однос супстандардног и стандардног језика, какве су релације између српских дијалеката и стандардног српског језика, где је место жаргона у језику, шта је језичка култура, како се она манифестује и развија, као и оспособљавање полазника за основно разумевање и стварање садржаја из области хуманистике у дигиталном окружењу. Други циљ је упознавање, баратање и полемисање ученика са савременом релевантном лингвистичком литературом, док је трећи циљ био оспособљавање ученика за самосталан рад и самостално и научно утемељено лингвистичко истраживање, као и презентовање добијених резултата након објективне и стручне анализе, уз одговарајућу методологију и релевантни корпус. Ипак, главни циљ је развити интересовање ученика за сопствени језик, који је и једно од најважнијих индентитетских обележја.


Радно време

ПОНЕДЕЉАК - НЕДЕЉА
07:00 - 22:00

ОКЦ "Вук Караџић"

Вука Караџића бб, 15303 Тршић

ПИБ: 110338153

МБ: 17910159

Телефони:

директор: 015/868-035

рецепција: 015/868-007

финансије: 015/868-031

1xbet MobilBetturkey GüncelBetist MobilKralbet Güncelsupertotobet bonusTipobet MobilMatadorbet GirişMariobet Güncel GirişBahis.com girişTarafbet Giriş