Историја српске културе

ИСТОРИЈА СРПСКЕ КУЛТУРЕ
Тршић, 2−13. август 2021.

У Тршићу у периоду 2−13. августа 2021. по трећи пут одржан курс Историја српске културе, са 38 средњошколаца  из Републике Србије, Републике Српске и Црне Горе. По бројности и интересовању полазника, организацији рада, предавањима гостујућих професора, подршци Министарства просвете, науке и технолошког развоја, условима у НОКЦ „Вук Караџић“, ово је до сада најуспешније одржани курс.

Проф. др Александар Јовановић, асист. мср Дуња Ранчић, доц. др Бојан Марковић, асист. мср Немања Каровић, асист. мср Страхиња Полић

Циљ курса (видети детаљније ОВДЕ) јесте да се полазници упознају са основним елементима српске културе, допуне и систематизују своја знања, заволе своју културу и развијају своје културне потребе, снаже свој културни и национални идентитет. Посебна вредност овог курса, као и свих других курсева у Тршићу, јесте учешће полазника из Србије, Републике Српске и Црне Горе, чиме се на делу показује јединство српског језичког и културног простора.

Предавања и вежбе/радионице одржавани су по утврђеном распореду сваког радног дана. Субота је била предвиђена за стручну екскурзију Трагом великих битака Првог светског рата: Текериш − Гучево − Мачков камен −Крупањ, а недеља је била дан за слободне активности.

Курс је организован двостепено: 1. за полазнике који су први пут на овом курсу (они долазе из следећих места: Панчево, Сомбор, Кикинда, Ниш, Нови Сад, Београд, Пожаревац, Крагујевац, Краљево, Зрењанин, Зајечар, Рума (Република Србија), Пљевња (Црна Гора), Бања Лука, Зворник, Србац, Модрича, Источна Илиџа (Република Српска, БИХ), Дрвар (Федерација, Бих) ‒ њихов списак видети ОВДЕ) и за полазнике који су већ похађали овај курс (они долазе из из следећих места: Нови Сад, Београд, Ариље, Ваљево, Крагујевац (Република Србија) њихов списак видети ОВДЕ).

На основном курсу Историја српске културе полазници се упознају са праисторијском и римском културом на тлу Србије и три основна периода српске културе: старом словенском културом, српсковизантијском/средњовековном и модерном грађанском културом. На часовима вежбања и самосталног рада полазници су читали и анализовали песама модерних српских песника у којима је, као својеврсни подтекст или интертекст, активирана српска култура  (програм курса  видети ОВДЕ).
На вишем курсу Традиција као стваралачки подстицај  у савременој српској култури полазници су се упознали са делима и остварењима савремене српске културе у разним областима, којима је традиција послужила као стваралачки подстицај. Циљ је било разумевање да традиција није нешто што културу и појединца, спутава, него им помаже да развију своје стваралачке могућности, другачије речено, да традицију не треба схватати ни као узорни канон, нити је треба обеснаживати, него је разумети и стваралачки богатити. На часовима вежбања и самосталног рада полазници су читали и анализовали песме модерних српских песника у којима је наша култура била снажан уметнички подстицај. (програм курса  видети ОВДЕ).

Посебну вредност курса дали су гостујући професори. Будући да је српска култура, као и свака култура сложена и вишеструко испреплетана са различитим научним дисциплинама, предавања и разговори са гостујућим професорима, врхунским научницима и ствараоцима из различитих области били су изузетна прилика да буду упознати са најновијом културолошким истраживањима и да упознају људе који у овом тренутку битно доприносе нашој науци и култури (списак гостујућих професора видети ОВДЕ).

Као и сваке године, и ове ће полазници школе радити истраживачке радове из српске културе. Најуспешнији радови, писани са научном методологијом примереном њиховом узрасту и по правилима академског писања, биће објављени у зборнику Млади и србистика 3.

проф. др Александар Јовановић
руководилац курса Историја српске културе


Радно време

ПОНЕДЕЉАК - НЕДЕЉА
07:00 - 22:00

ОКЦ "Вук Караџић"

Вука Караџића бб, 15303 Тршић

ПИБ: 110338153

МБ: 17910159

Телефони:

директор: 015/868-035

рецепција: 015/868-007

финансије: 015/868-031