Чесма девет Југовића

У саставу манастирског комплекса, испред улаза у манастир, подигнута је десетоцевна чесма, коју су по предању саградили браћа Југовићи и Југ-Богдан.
Чесма је први пут обновљена 1721. године, а обновио је архимандрит Методије. Изнад чесме се налази, као најлепши украс манастирске околине, капела коју је изградио јеромонах Георгије Бојић. Капела је посвећена великомученику Пантелејмону и у њој се и данас врши богослужење на Малу Госпојину и летње празнике. Приликом подизања капеле, камене плоче, које су постојале на чесми, зазидане су темеље и пронађене су тек прликом зидања потпуно нове чесме и капеле 1968. године. Поред плоча, на којима су записани основни подаци о градитељима и самом времену градње, стоје и оне на које ће се тек уписивати имена великих дародаваоца. Прилозима манастира, цркава и народа, последњи пут је сазидана нова капела за време настојатеља игумана Антонија Ђурђевића. На њеним зидовима исписани су стихови који говоре о родољубљу девет Југовића, херојској погибији, али и тужбалица сестре Милице.
Унутрашњост капеле је фрескосликана. У кубету се налази лик великомученика Пантелејмона, а на зидовима су ликови светитеља. Са спољашње стране, изнад саме чесме, на предњем делу фасаде, постављена је у мозаику изграђена слика девет Југовића са Југ-Богданом у средини. Чесма и капела су изграђене од жућкасто-белог, меког тршићког камена.

Текст припремила: Милана Парић

Радно време

ПОНЕДЕЉАК - НЕДЕЉА
07:00 - 22:00

ОКЦ "Вук Караџић"

Вука Караџића бб, 15303 Тршић

ПИБ: 110338153

МБ: 17910159

Телефони:

директор: 015/868-035

рецепција: 015/868-007

финансије: 015/868-031