Тршић

Тршић

На само 6 километара од манастира Троноша и 6 километара од Лознице налази се Тршић родо место Вука Стефановића Караџића. Вук Стефановић Караџић рођен је 1787. године. Био је српски филолог, сакупљач народних умотворина, реформатор српског језика и писац првог српског речника. Данас његово име чува Тршић од заборава.
До Тршића данас води асфалтирани пут, а читав крај заштићен је законом као место изузетног културног, историјског и природног значаја и има титулу музеја на отвореном. Укупно 35 разбацаних дрвених кућица које су повезане малим стазама које врлудају поред бунара, тараба и отворених огњишта, у аутентичном стању у ком их је и сам Вук Караџић описао у својим делима, чине ово јединствено типично динарско српско село 19. века, у којем данас можете прошетати прошлошћу.
Мада је Вукова кућа горела у турском огњу десет пута, на том месту данас се налази нова, онаква каква је била док је он ту проводио детињство. У овом својеврсном етнографском музеју могуће је видети како се овде живело с краја 18. века. До ње се стиже прелепом пешачком стазом. Кроз Тршић протиче мала река Жеравија која чини сеоску идилу потпунијом.
Када сте у Тршићу, свакако ћете обићи и централно место у селу по имену Сабориште, место где се сваке године у знак сећања на Вука Караџића – великана наше културе, одржавају две највеће и најзначајније културне манифестације – Вуков сабор и Ђачки сабор.
И сам Вук је написао: „Ја сам се у Србији родио и узрастао и зато ми се чини да на свијету нема љепше земље од Србије ни љепшег места од Тршића“.
Недалеко од Тршића, налази се манастир Троноша, где је Вук ишао у школу и стицао прва знања.
Захваљујући доброј путној мрежи, из Тршића се брзо стиже и до Бање Ковиљаче, реке Дрине и планине Гучево.

Радно време

ПОНЕДЕЉАК - НЕДЕЉА
07:00 - 22:00

ОКЦ "Вук Караџић"

Вука Караџића бб, 15303 Тршић

ПИБ: 110338153

МБ: 17910159

Телефони:

директор: 015/868-035

рецепција: 015/868-007

финансије: 015/868-031